Egyre több aggódó megkeresés érkezik hozzánk amiatt, hogy valakinek nincsen meg a 10 évnyi angol munkaviszonya és így nem lesz jogosult az angol nyugdíjra később. Ez alapján úgy érzem ez a bűvös 10 év tisztázásra szorul.

A jelenlegi angol szabályok szerint egy magánszemélynek legalább 10 TB jogviszonyt biztosító évvel kell rendelkeznie ahhoz, hogy angol nyugdíjat kaphasson. A 10 év felépülhet munkaviszony vagy vállalkozás által, önkéntes befizetéssel vagy úgynevezett National Insurance credittel, amit leggyakoribb példaként a Child Benefit biztosít, amíg a szülő kapja ezt a gyermeke után. Ez igaz, de ez csak a történet fele.

A 10 jogosító évbe ugyanis a külföldi munkaviszony is beleszámít. Abban az esetben például ha valaki 8 évet élt Angliában a nyugdíjkorhatár előtt és 18 évet Magyarországon, akkor összesen 26 jogosító éve van már. Így a 10 éves minimum követelményt teljesíti és fog neki járni angol nyugdíj, de csak az itt töltött 8 éve arányában. Az Egyesült Királyság ezt fogja kifizetni, Magyarország pedig a ráeső 18 év utáni nyugdíjat.

Csak emiatt tehát nem kell még 2 évig húzni az angol munkaviszonyt, a már ledolgozott 8 év nem veszlik el és akár 1 év is számítani fog, amikor a nyugdíjat kalkulálják az országok egymás között.

Referencia:
https://www.gov.uk/new-state-pension/living-and-working-overseas
https://europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pensions-abroad/index_hu.htm

By | 2018-10-23T11:37:48+00:00 október 23, 2018|Categories: nyugdíj, tények & tévhitek|Tags: , |